VPS

VPS on vaasalainen jalkapallojoukkue, joka on perustettu vuonna 1924. Sen kotikenttä on Hietalahden jalkapallostadion, joskin joukkue on pelannut pelinsä myös Hietalahden hiekkakentälläkin sekä myös omalla Vöyrinkaupungin Pallokentällä, joka tosin oli toiminnassa vain vuodesta 1928 aina sota-ajan jälkeisiin vuosiin asti. Kenttä jouduttiin sulkemaan sen saamien sotavaurioiden takia. Mutta nykyisin jalkapallostadion on heidän ainoa käytössä oleva kenttä, joskin uusi jalkapallostadion on ollut suunnitteilla jo vuosia.

VPS:n peliasut ovat musta-valkoraitaiset. Myös mustat shortsit kuuluvat asuun, ja tämä kokonaisuus on muuttunut aina välillä kokovalkoisiksi paidoiksi kunnes on taas palattu samaan vanhaan. Vieraspelit pelataan keltaisissa asuissa.

VPS on ollut mukana yhdeksän kautta Ykkösissä sekä 48 kautta SM-sarjassa sekä Veikkausliigassa. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa seura otti vuonna 1945 ja uusi sen 1948, tämän jälkeen ei mestaruuksia olekaan tullut, vaikka VPS on sijoittunut hopealla lukuisia kertoja sekä tullut liigan kolmoseksi kahdesti, joista viimeisin tapahtui viime kaudella 2013. Liigacupissa voittoja on tullut kaksi, vuosilta 1999 sekä 2000 ja yksi hopea vuodelta 1997. VPS on myöskin Suomen Cupin hopeamitalisti vuodelta 1972. UEFA Cupissa VPS on ollut kahdesti mukana, ensin kaudella 1998–1999 sekä heti uudelleen 1999–2000.
Seuran päävalmentajana on toiminut vuodesta 2012 Olli Huttunen.

VPS:n historian aikana siellä ovat pelanneet myöskin seuraavat pelaajat: Jyrki Huhtamäki, Tommi Kautonen sekä Tomas Nygård.