Suomalainen jalkapallo läpi vuosikymmenten

Veikkausliigan historiaa. Veikkausliiga tarjoaa hyvää viihdykettä. Vuonna 1990 perustettu Veikkausliiga on 12 joukkueellaan erittäin antoisaa katsottavaa. Liigan pääsponsori on Veikkaus. Ensimmäistä kertaa Suomen kansallisesta mestaruudesta jalkapallossa pelattiin vuonna 1908. Vuoteen 1930 asti mestaruudesta pelattiin nimellä SM-sarja. Joukkueita on ollut ajan saatossa vaihtelevasti 10 ja 14 tiimin välillä.

Aluksi sarja ratkaistiin pudotuspeleillä. Ajan saatossa kehitettiin kuitenkin järjestelmä, jossa pelaajat pelaavat ensin runkosarjan, jonka jälkeen heidät jaotellaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Niissä selviävät viimein lopulliset sijoitukset.

Yleensä on pelattu ainoastaan runkosarja. Joskus joukkueet ovat pelannet toisiaan vastaan jopa kolme kertaa yhden sarjan aikana. Esimerkiksi vuosina 1991 ja 1992 kausi kesti jopa 33 ottelukierrosta. Veikkausliiga on toiminut 1990-luvulta lähtien. Vuoteen 2014 mennessä liigassa on pelannut jopa 38 eri seuraa.
Veikkausliigan otteluista lyödään paljon vetoa. Vedonlyöntien arvo pyörii vuosittain miljoonissa euroissa, ja pelikupongin tulosten odottaminen on monelle suosittua viihdettä. Jos uhkapelit kiinnostavat, on hyvä tutustua niihin tarkemmin. Hyvä kasino löytyy helposti vertailun avulla.

Toiminta

Sarjassa pelataan 33 ottelua, joista kotiotteluita on 16 tai 17. Yhden kotiottelun enemmän saavat edellisen kauden sarjan 6 parasta joukkuetta. Voitto tuo joukkueelle 3 pistettä, ja tasapelistä irtoaa yksi piste. Jos kauden lopussa on kaksi joukkuetta, joilla on yhtä paljon pisteitä, sijoituksen ratkaisee maaliero. Jos sekin on tasan, silloin sijoituksen ratkaisee tehtyjen maalien määrä. Viimeinen sarjan joukkue putoaa ykkösdivariin, kun taas ykkösdivarin voittaja nousee Veikkausliigaan. Veikkausliigassa on kauden aikana yhteensä n. 400 000 katsojaa.

Tällä kaudella sarjataulukkoa syyskuussa johtaa toistaiseksi HJK. Haastavana kakkosena on IFK Marienhamn. Tilanne ja taistelu on erittäin tiukkaa, joten tilanne saattaa kääntyä ympäri. Seuraa joukkueiden matkaa sarjan läpi tulospalvelun kautta.

Kestomestari

Eniten mestaruuksia on vuosien aikana kahminut tietysti HJK 11 voitollaan. HJK on myös voittanut Suomen mestaruuden aikanaan 27 kertaa. Joukkueen meriitit ovatkin melkoiset, ja sillä on paljon aktiivisia faneja. HJK:sta ovatkin tulleet monet suomalaiset kansainvälisesti menestyneet pelaajat.