Pyöräily jalkapalloharjoittelun tukena

Hyvä kunto on elintärkeää jalkapallon kaltaisessa lajissa, jossa juostaan ja liikutaan paljon. Hyvä peruskunto valmistaa kehoa yhä vaativimpiin harjoitteisiin ja samalla ehkäisee rasitusvammoja. Aktiivisen jalkapalloharjoittelun vierelle tarvitaan myös kestävyysharjoittelua, johon pyöräily on erinomainen vaihtoehto.

Pyöräily parantaa myös hapenottokykyä

Rauhallisesti ja oikeaoppisesti tehty kestävyysharjoittelu parantaa hapenottokykyä. Se kasvattaa pienten verisuonten määrää keuhkojen ja lihasten ympärillä, joka tehostaa erinomaisesti hapen kulkua lihaksiin.

Harjoittelun monipuolisuus on erittäin tärkeää. Sen henkinen ja fyysinen puoli täytyy miettiä tarkasti. Lajiharjoittelun vierelle tehtävä pyöräily ei saa olla liian raskasta, sillä tällöin keho voi pettää.

Pyöräily voi olla lisäksi täysin sosiaalinen kuntoilumuoto. Pyörälenkeille voidaan lähteä koko joukkueen kanssa ja täten parantaa kunnon lisäksi myös joukkueen yhteishenkeä.

Pyöräilyä voidaan harrastaa ympäri vuoden

Kesäisin aktiivisemman jalkapallokauden aikana pyörää kannattaa käyttää kulkuneuvona paikasta toiseen, esimerkiksi treeneihin. Kauden päätyttyä pyörää ei kannata kuitenkaan viedä suoraan kellariin, vaan jatkaa niin pitkään kuin mahdollista.

Tänä päivänä pyöriin on saatavilla myös talvirenkaita, jotka mahdollistavat pyöräilyn lumella ja jäällä. Niitä löytyy monista alan erikoisliikkeistä, kaupoista tai internetin pyöriin erikoistuneista sivustoista, joista tunnetuin on Cykelkraft.

Hyöty löytyy kasvavista kilometreistä

Hyvän peruskunnon omaava voi rauhassa aloittaa 10-15 kilometrin lenkeistä. Paras tapa lisätä harjoitusvastiketta on lisätä kilometrejä vähitellen. Parin, kolmen viikon sisällä 15 kilometrin lenkeistä voidaan siirtyä jopa 30 kilometrin pituisiin lenkkeihin.

Vain parin kuukauden harjoittelun jälkeen pyörällä voi huomata ajavansa helposti jopa 60 kilometriä. Usean vuoden harrastajat ajavat useita kertoja viikossa 40, 80 tai jopa 100 kilometrin lenkkejä.

Maastopyöräily lisää harjoitteluun vastusta

Pelkkien kilometrien lisäys tuo ehdottomasti vastusta, mutta maastopyöräilyllä voi lisätä myös epätasaisen maaston tuomaa rasitusta. Maastossa ei katsota ajokilometrejä tai vauhtia, vaan tarkoitus on kasvattaa voimia ajamalla epätasaisessa maastossa keskellä metsää, ylä- ja alamäissä.

Pyöräily sopii kaikenikäisille

Pyöräily voidaan ottaa kaikenikäisten jalkapalloilijoiden kestävyysharjoitteluun mukaan. Lapsille pyöräily kasvattaa jopa motorisia taitoja. Niin aikuiset kuin lapset voivat aloittaa pyöräilyn kulkemalla sillä työ- ja koulumatkat. Myöhemmin sitä voidaan lisätä viikoittaisina ylimääräisinä pyörälenkkeinä tai maastopyöräilyretkinä lajiharjoittelun vaatiman määrän mukaan.