Liverpool-fanit Suomessa

Vaikka jääkiekkoa pidetään Suomen kansallislajina, on jalkapallon kannattajia maassamme lukuisia. Huuhkajia kannustetaan kenties enemmän kuin paikallissarjojen taitureita, mutta ei liiga fania määritä. Todellinen jalkapallonystävä on kiinnostunut lajista maan rajojen yli, ja monet suomalaisfanit vannovat uskollisuutta jalkapalloseuroille, kuten Manchester United, Real Madrid tai FC Barcelona, vaikkei niiden riveissä ole suomalaispelaajia olekaan.

Business Insider -verkkolehden tekemän vertailun mukaan Englannin Valioliigassa pelaava Liverpool Football Clubilla on seitsemänneksi eniten seuraajia sosiaalisessa mediassa. Uskomattomat 40,2 miljoonaa seuraajaa ovat vain yksi esimerkki tämän joukkueen nauttimasta suosiosta.

Mistä Liverpool-fanin tunnistaa?

Liverpoolin kannattajat pitävät joukkueen kotikenttää Anfield Roadilla Mekkanaan, ja Suomestakin moni joukkueen fani on käynyt katsomassa siellä ottelun tai pari. Matkayhtiöt, kuten Tjäreborg, järjestävät kisamatkoja Isoon-Britanniaan ja vievät fanit Helsingistä ottelun aitiopaikoille.

Tunnelman kohoaa jo ennen ottelun alkua samanhenkisessä matkaporukassa. Muutamia hyviä tunnelman nostattajia paikan päällä ovat stadionin liepeillä sijaitsevat perinteiset pubit, kuten The Park ja The Albert Pub, joissa voi nauttia Liverpoolin etu- ja jälkipeleistä. Jos stadionille ei saanut lippuja, voi pubista käsin seurata Liverpoolin pitkäaikaisen luottopuolustajan Sami Hyypiän edesottamuksia ja heiluttaa punavalkoisen viirin ohella siniristilippua.

Jo ennen kisamatkalle lähtemistä voi erilaiset otteluun mukaan otettavat tarvikkeet ostaa kätevästi netistä. Toki kannatushupparin voi ostaa vasta paikan päältä, mutta tunnelma kohoaa jo kotona, kun vetäisee Liverpool-lippalakin päähän lentokentälle suuntaamista. Verkkotuotteet tuovat fanitarvikkeet myös niiden kannattajien, jotka eivät pääse matkustamaan otteluita katsomaan, ulottuville.

Pelipaitojen ja muiden oheistuotteiden lisäksi fanin tunnistaa järkkymättömästä luotosta oman joukkueen menestykseen. Jopa työantajat joutuvat välillä taipumaan alaisten jalkapallohuuman iskiessä.

Kannattajien yhdistys pitää porukan koossa

Suomessa on virallinen Liverpool-kannattajayhdistys nimeltään OLSC Finlandin, joka tarjoaa kaikille Liverpool -faneille yhteisen alustan ja jopa kokoontumispaikan, jossa ylistää joukkueen menestystä ja harmitella sen puutteita.

Puheenjohtajana toimiva Iiro Romo on luonnollisesti henkeen ja vereen vannoutunut Liverpool-fani, jonka löytää peli-iltoina, jos ei itse stadionilta, Helsingin Kalliosta. Bar & Bistro Kipinä täytyy kannatushuudoista ottelupäiväisin, ja jengissä on mukava seurata ottelun kulkua ja esittää eri näkemyksiä. Jalkapalloseurojen kannattajayhdistykset saattavat jopa kutsua vastustajajoukkueiden faneja katsomaan otteluita kanssaan ja kisata desibelit katossa siitä, kummat kannustavat omiaan kovempaa.