Jalkapallosuuruus Liverpool

Vuonna 1892 perustettu Liverpool Football Club on heittämällä paitsi yksi Englannin Valioliigan myös koko maailman tunnetuimmista jalkapallojoukkueista. Joukkueen pitkään historiaan on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä: kohtalokkaita pelaajasiirtoja ja tragedia stadionilla, toisaalta triplamestaruusvuosi ja voittoputkia niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kentillä. Menestystä joukkue niitti etenkin 70- ja -80-luvuilla, mutta tulosta on tullut myös niin sanottua kulta-aikaa ennen ja sen jälkeen. Viimeisimpänä sulkana hatussa on hyvissä ajoin varmistunut Valioliigan mestaruus vuosimallia 2020.

Anfield synnyttää legendoja

Liverpoolin kotistadion on ollut sen perustamisesta lähtien legendaarinen Anfield. Innokkaimmat fanit kerääntyvät vuodesta toiseen Kop-päätykatsomoon, ja tunnuslaulu You’ll Never Walk Alone raikaa. Anfieldin nurmikenttää ovat kuluttaneet monet maailman tähtipelaajat ja Liverpool-legendat. Muun muassa Kenny Dalglish, John Barnes ja Steven Gerrard kuuluvat ikoneihin, joilla on ikuinen paikka kannattajien sydämessä. Liverpoolin nykyjoukkueen kirkkaimpiin tähtiin sen sijaan kuuluvat esimerkiksi englantilainen Jordan Henderson, alankomaalainen Virgil van Dijk ja egyptiläinen Mohamed Salah.

Kokopunaista päälle

Tiesitkö, että Liverpool pelasi aluksi sinisessä peliasussa? Sininen väri on enää muisto vain, sillä jo vuosikymmenet seuraan liitetty väri on ollut vankasti punainen. Kotipeliasu on kokopunainen, vieraspeliasussa on valkoista ja tumman sinistä tai vaihtoehtoisesti se on harmaa. Moni fani niin Anfieldillä kuin kotikatsomoissa pukeutuu pelaajien tapaan pelipaitaan, mutta faniuttaan voi näyttää myös vaikkapa monivärisellä lippiksellä tai huivilla, jota koristaa seuran Liverbird-tunnus. Esimerkiksi Sam Dodds, Pohjoismaiden suurin Liverpool kauppa, vaatettaa fanit asianmukaisesti kiireestä kantapäähän.