IFK Mariehamn

IFK Mariehamn, tai kokonimeltään Idrottsföreningen Kamraterna Mariehamn, on suomalainen jalkapallojoukkue, joka tulee Ahvenanmaalta ja on näin Suomen läntisin joukkue. Seuran historia juontaa juurensa jo vuodelle 1919, mutta jalkapallotoiminta tuli mukaan vasta 30-luvun puolessa välissä ja kymmenen vuotta myöhemmin se alkoi pelaamaan myös Suomen liigassa aloittaen neljännestä divisioonasta, ja nyt vuosia myöhemmin kivunnut myös korkeimmalla sarjatasolle eli Veikkausliigaan.

Matka sinne on ollut pitkä ja kivinen, ja pomppinut divisioonasta toiseen ottaen aina välillä takapakkia. Mutta kaudesta 2004–2005 se on ollut yksi Veikkausliigan joukkueista. Mestaruuksia ei liigassa toistaiseksi ole nähty, paras sijoitus on vaihdellut neljännen ja kahdennentoista sijan välillä, mutta riskiä putoamisestakaan ei ole ollut.

IFK Maarianhaminan kotikenttä on nimeltään Wiklöf Holding Arena, joka tunnettiin ennen nimellä Idrottsparken. Kentässä on poikkeuksellista se, että se sai valaistuksen vasta seuran noustua Veikkausliigaan. Uusi pääkatsomo otettiin käyttöön vuonna 2006, ja se vetää sisäänsä 1637 innokasta kannattajaa katsomaan, kun joukkue hoitelee vastustajansa vihreä-valkoisissa kotiasuissaan.

Joukkueen kipparina on toiminut vuodesta 2002 yhtäjaksoisesti Pekka Lyyski, tätä ennen hän oli tuttu mies IFK Maarianhaminalaisille käytyään kahdesti visiteeraamassa joukkueessa, vuosina 1985 sekä 1989.

Seurassa ovat pelanneet mm. seuraavat pelaajat: Daniel Sjölund, Petteri Forsell sekä Paulus Arajuuri.

Veikkausliigan lisäksi Maarianhaminan IFK on ottanut osaa Ahvenanmaan omiin turnauksiin voittaen Åland Cupin 40 kertaa ja Ålandin mestaruuden 42 kertaa ja on hallitsevin kaikista Ahvenanmaan joukkueista.