HJK

Helsingin Jalkapallo Klubi on parhaiten menestynyt suomalainen jalkapalloseura, jolla on tilillään 26 Suomen mestaruutta, joista viimeiset ovat tulleet perättäisinä neljänä vuotena. Seura on ollut toiminnassa vuodesta 1907 ja sen perustamisidean sai Franz Fredrik Wathén. Seura sai ensin nimeksi Helsingin Potkupalloklubi eli ruotsiksi Helsingfors Sparkbollsklubb, mutta ennen pelaamaan pääsyä nimi vaihtui nykyiseksi Helsingin Jalkapallo Klubiksi. Jo neljä vuotta myöhemmin seuran perustamisesta se voitti ensimmäisen mestaruuksistaan voittamalla finaalissa Åbo IFK:n numeroin 7-1.

HJK on myös pelannut jalkapallon pääsarjassa, joka nykyään tunnetaan nimellä Veikkausliiga, vuodesta 1964 asti ja on ainoana suomalaisseurana päässyt Mestareiden liigan lohkovaiheeseen. Kaudella 1965–1966 se olikin ehtinyt debytoida myöskin Eurooppa Cupissa häviten molemmat pelinsä ManU:a vastaan. 1990-luvun alku oli pientä kriisin aikaa ja seura oli jo lähellä konkurssia, mutta onnistui selättämään vaikeutensa ja pääsi siis mukaan pelaamaan Eurooppaan Mestareiden liigaan, vaikkakaan ei lohkovaiheesta päässyt enää jatkoon ollessaan lohkonsa viimeinen.

HJK:n kotikenttinä ovat olleet ennen Sonera Stadiumin valmistumista niin Helsingin olympiastadion kuin Töölön pallokenttäkin. Jos nimi Finnair Stadium kuulostaa tutummalta, se johtuu siitä että kentän nimioikeudet olivat Finnairilla vuodesta 2000–2010. Sonera Stadiumista tekee poikkeuksellisen se, että se on kokonaan tekonurmea. Tätä valintaa on kritisoitu hieman, mutta käytännössä kentän käyttöaikaa on pystytty pidentämään.

Seuran perustamisen alussa käytettiin valkoisia peliasuja, jotka vaihdettiin vuonna 2009 sinivalkoraitaisiksi kuvastamaan suomalaisuusaatetta. Välillä on nähty myös muun värisiä peliasuja, mutta palattu takaisin raitoihin vuonna 1986.

HJK:ssa ovat jossakin uransa aikana pelanneet seuraavat pelaajat: Alexei Eremenko Jr ja Sr, Mikael Forssell, Atik Ismail, Shefki Kuqi, Antti Niemi sekä Hannu Tihinen. Päävalmentajana on vuodesta 2013 toiminut Sixten Boström.